مجری : فرود بساک کاهکش چکیده این مطالعه جهت تعیین سطوح مناسب پروتیین و انرژی مورد نیاز ماهی شیربت (Barbus grypus) جهت دست یافتن به حد اکثر رشد این ماهی در مرحله بازاری طراحی و اجراء گردید.و مشتمل بر دو مرحله بود. مرحله اول: مرحله انگشت قدی (پرورش در وانهای پلی اتیلینی ) 9جیره غذایی با 3 تکرار شامل 3 سطح مختلف پروتیین (25،30،35 درصد) و3 سطح مختلف از انرژی قابل هضم (250،300،350کیلو کالری در 100 گرم) تهیه شد و تاثیر جیره های مذکور بر روی رشد ماهی با محاسبه فاکتورهای WG,FER,FCR,PER,SVR,SGR مورد مطا لعه قرار گرفت. عملیات پرورش ماهیان به مدت 60 روز در 27 وان 300 لیتری پلی اتیلینی انجام شد.میانگین وزن اولیه ماهیان 19±68 /29 گرم و تعداد ماهی 15 عدد در هر وان بود. نتایج نشان دادند که در یک سطح پروتیین ثابت، با افزایش انرژی تا حد 300 کیلو کالری در 100 گرم شاخص های رشد افزایش یافتند ودر یک انرژی ثابت در سطح پروتیین(30%) بیشترین میزان فاکتورهای رشد بدست آمد. نتایج حاصل از آنالیز لاشه ماهیان پرورش یافته نشان داد که با افزایش پروتیین جیره میزان انرژی،پروتیین ، فیبرو لپید لاشه ماهیان افزایش یافتند.و با افزایش انرژی جیره ،میزان پروتیین و خاکستر افزایش یافتتند. از طرف دیگر جیره های مورد آزمایش دارای تاثیر معنی داری بر روی ترکیبات شیمیایی لاشه ماهیان بجز فیبر و پروتیین بودند.(P?0.05 ) . برای این گونه بهترین سطح پروتیین 30% وسطح مطلوب انرژی 250 کیلو کالری در 100 گرم بدست آمد. مرحله دوم آزمایش: مرحله بازاری(پرورش در استخر) سه جیره برتر در آزمایش مرحله اول به ترتیب پروتیین 30% با انرژی 250 کیلو کالری در 100 گرم ، پروتیین 35% با انرژی300 کیلو کالری در 100 گرم و پروتیین 35% با انرژی 350 کیلو کالری در 100 گرم برای آزمایش در مرحله دوم تحقیق انتخاب شدند. این سه جیره در غالب 3 تیمار و هر تیمار با 3 تکرار در مرحله دوم پرورش در9 استخر های خاکی 160 متر مربعی با میانگین وزن اولیه ماهیان 23±13/98 گرم به مدت 60 روز مورد آزمایش قرار گرفت. آنالیز شاخصهای WG,FER,FCR,PER,SVR,SGR اختلاف معنی داری بین تیمار ها را نشان داد (P?0.05 ) . همچنین نتایج حاصل از آنالیز لاشه ماهیان در مرحله دوم آزمایش تفاوت معنی داری را بین تیمارها نشان نمی دهد .با افزایش پروتیین جیره میزان انرژی،پروتیین ، فیبرو لپید لاشه ماهیان افزایش یافت. در نهایت با توجه به میانگین داده ها سطح پروتیین30% با انرژی 250 کیلوکالری در100 گرم برای ماهی شیربت پیشنهاد میگردد. واژههای کلیدی : شیربت - پروتئین - انرژی - رشد - پرورش بازاری - انگشت قدی - جیره
|